logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete, unapređenje odnosa i komunikacije korisnika i davaoca usluge osiguranja.

2023 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Životno osiguranje u regionu

Indikator razvijenosti tržišta osiguranja je udeo životnog osiguranja u ukupnoj premiji.

Najrazvijenije tržište i najveći udeo životnog osiguranja imaju Slovenija i Hrvatska. Sektor osiguranja u Srbiji u poređenju sa Hrvatskom i Slovenijom zaostajanje, posebno u pogledu dva parametra: visina premije i učešće životnog osiguranja. Analiza tržišta životnog osiguranja Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, pokazuje da premija životnog osiguranja u ukupnoj premiji polako raste, ali je u odnosu na prosek EU još uvek niska.

Ukupna premija životnog osiguranja po stanovniku (€)

Srbija ima izrazito nisku premiju životnog osiguranja, oko 17 € po stanovniku godišnje. Poređenja radi, premija osiguranja u Hrvatskoj je preko 70 € po stanovniku, a Sloveniji, preko 240 € po stanovniku godišnje.

Udeo premije životnog osiguranja (%)

Udeo premije životnog osiguranja u ukupnom osiguranju u Srbiji iznosio je 21,96%, a u Hrvatskoj i u Sloveniji oko 28%

Analiza tržišta osiguranja u regionu

ŽIVOTNO osiguranje sa 1,1 milijarde € premije, učestvuje sa 25,74% u ukupnoj premiji REGIONA koja iznosi 4,2 milijarde €.

U regionu je moguće razdvojiti dve grupe zemalja. Prva je više razvijena i u njoj su Slovenija i Hrvatska, a u drugoj su ostale zemlje regiona. U prvoj grupi zemalja, zakonodavstvo i nadzor osiguranja su urađeni po načelima EU-a, postoji relativna razvijenost i liberalizacija tržišta, dok u pojedinim zemljama druge grupe, postoji neadekvatno zakonodavstvo i neefikasan nadzor nad osiguranjem.

Šta možemo očekivati na regionalnom tržištu osiguranja?

Predviđanja u kratkom roku… Činjenica je da ceo region i dalje oseća posledice finansijske krize i da je potrebno još vremena da se privreda oporavi, a tržište osiguranja zabeleži značajniji rast.

Zainteresovani ste za životno osiguranje?

Kontaktirajte nas za svaku pomoć

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right